poniedziałek, 8 grudnia 2014

[5] PRZEPISOWO: Nocne pierniczki


Jako, że już wielkimi krokami zbliżają się nam święta Bożego Narodzenia postanowiłam zaprezentować dziś wam świetny przepis na Nocne pierniczki. A dlaczego nocne zapytacie, a no dlatego, że ciasto po wyrobieniu zostawia się na noc aby spokojnie doszło do siebie, by następnego dnia móc wyczarować z nich te świąteczne słodkości. Najważniejszym atutem tych pierniczków jest fakt iż nie trzeba ich przygotowywać prędzej, aby zmiękły, tak jak te tradycyjne. Dodatkowo mogę powiedzieć, że z racji, że nie są aż tak słodkie, jak chociażby te kupne chętnie się je zjada przez co bardzo szybko znikają i trzeba piec od nowa :D Musicie mi uwierzyć na słowo, że ze 138 sztuk, które upiekłam w niedzielę na drugi dzień pozostało tylko jakieś 70 sztuk. Sama nie przepadam za zwykłymi piernikami, ale te jadłabym co chwile!

 Do przygotowania Nocnych pierniczków będziemy potrzebować:

1 kg mąki,
1 łyżkę kakao,
1 kostkę margaryny,
1/2 szklanki miodu,
1 1/2 szklanki cukru,
3 jaja,
1/2 łyżki amoniaku,
1 łyżkę sody,
1/2 szklanki maślanki,
1/2 opakowania przyprawy do piernika.

Jajka roztrzepujemy i razem z pozostałymi składnikami (prócz mąki) przekładamy do garnka. Cały czas mieszając (uważając, aby nic nie przywarło) zagotowujemy wszystko, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Następnie na stolnicy z mąki i przygotowanej masy zagniatamy ciasto (ma mieć konsystencje miękkiej plasteliny). Odstawiamy na ok. 8 godzin lub najlepiej na noc. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 11 minut (aż będą rumiane).


Pierniczki możemy ozdobić na wiele różnych sposobów wykorzystując chociażby zwykły lukier zrobiony z cukru pudru i wody. Świetnie jednak smakują także bez żadnych dodatków. Mogą być one również śliczną ozdobą na choinkę (przez fikuśne obwiązanie wstążką).

Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu i nawet ktoś, kto uważa, że nie ma żadnych zdolności kulinarnych bez problemu będzie w stanie je zrobić. A uwierzcie mi warto poświęcić trochę czasu na zrobienie tak przepysznych pierniczków!



Pozdrawiam Katherine Parker

12 komentarzy :

  1. Uwielbiam pierniki! Jednak na Święta mam zamiar upiec ciasto murzynka z przyprawą do piernika, które będzie przełożone marmoladą - uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno będę robić, ale pewnie jak zwykle na ostatnią chwilę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie ten przepis nadaje się idealnie :D

      Usuń
  3. Jak ściągną mi gips, to kuchnię przerobię w fabrykę Nocnych Pierniczków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hahaha :D w takim razie niech jak najszybciej ściągają :D

      Usuń
  4. Fajne te pierniczki :) Ja nawet w tym roku kupiłam foremki, ale czy coś upiekę to nie wiem. Nie cierpię pieczenia :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no jak kupiłaś foremki to musisz je upiec. :D

      Usuń
  5. Za piernikami nie przepadam, ale Twoje bym jadła, jadła i jadła :D <3
    Widzę, że od jakiegoś czasu odkrywasz w sobie pokłady kucharskiego talentu :D :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahah mam nadzieję, że moja wena kucharska tak szybko nie minie. Wiesz że mam słomiany zapał :P

      Usuń
  6. Za piernikami nie przepadam, więc pewnie sama bym ich nie zrobiła, ale znając życie jakby ktoś mi podstawił pod nos talerz pełen pierniczków to bym się wzięła za jedzenie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak nie przepadasz za piernikami to na pewno te by ci posmakowały. Smakują wszystkim którzy nie lubią pierników :D Warto zaryzykować.

      Usuń

Drogi czytelniku!
Twoja opinia jest dla mnie ważna. Tak więc zostaw po sobie jakiś ślad - tobie zajmie to tylko chwilę, a mi sprawi ogromną przyjemność i satysfakcję, że moja praca nie idzie na marne!
Katherine Parker

Copyright © 2014 About Katherine
Designed By Blokotek