poniedziałek, 8 grudnia 2014
[5] PRZEPISOWO: Nocne pierniczki
Jako, że już wielkimi krokami zbliżają się nam święta Bożego Narodzenia postanowiłam zaprezentować dziś wam świetny przepis na Nocne pierniczki. A dlaczego nocne zapytacie, a no dlatego, że ciasto po wyrobieniu zostawia się na noc aby spokojnie doszło do siebie, by następnego dnia móc wyczarować z nich te świąteczne słodkości. Najważniejszym atutem tych pierniczków jest fakt iż nie trzeba ich przygotowywać prędzej, aby zmiękły, tak jak te tradycyjne. Dodatkowo mogę powiedzieć, że z racji, że nie są aż tak słodkie, jak chociażby te kupne chętnie się je zjada przez co bardzo szybko znikają i trzeba piec od nowa :D Musicie mi uwierzyć na słowo, że ze 138 sztuk, które upiekłam w niedzielę na drugi dzień pozostało tylko jakieś 70 sztuk. Sama nie przepadam za zwykłymi piernikami, ale te jadłabym co chwile!
Do przygotowania Nocnych pierniczków będziemy potrzebować:
1 kg mąki,
1 łyżkę kakao,
1 kostkę margaryny,
1/2 szklanki miodu,
1 1/2 szklanki cukru,
3 jaja,
1/2 łyżki amoniaku,
1 łyżkę sody,
1/2 szklanki maślanki,
1/2 opakowania przyprawy do piernika.
Jajka roztrzepujemy i razem z pozostałymi składnikami (prócz mąki) przekładamy do garnka. Cały czas mieszając (uważając, aby nic nie przywarło) zagotowujemy wszystko, a następnie odstawiamy do ostygnięcia. Następnie na stolnicy z mąki i przygotowanej masy zagniatamy ciasto (ma mieć konsystencje miękkiej plasteliny). Odstawiamy na ok. 8 godzin lub najlepiej na noc. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 11 minut (aż będą rumiane).
Pierniczki możemy ozdobić na wiele różnych sposobów wykorzystując chociażby zwykły lukier zrobiony z cukru pudru i wody. Świetnie jednak smakują także bez żadnych dodatków. Mogą być one również śliczną ozdobą na choinkę (przez fikuśne obwiązanie wstążką).
Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu i nawet ktoś, kto uważa, że nie ma żadnych zdolności kulinarnych bez problemu będzie w stanie je zrobić. A uwierzcie mi warto poświęcić trochę czasu na zrobienie tak przepysznych pierniczków!
Pozdrawiam Katherine Parker
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Uwielbiam pierniki! Jednak na Święta mam zamiar upiec ciasto murzynka z przyprawą do piernika, które będzie przełożone marmoladą - uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńoooo brzmi pysznie!
UsuńNa pewno będę robić, ale pewnie jak zwykle na ostatnią chwilę :)
OdpowiedzUsuńW takim razie ten przepis nadaje się idealnie :D
UsuńJak ściągną mi gips, to kuchnię przerobię w fabrykę Nocnych Pierniczków.
OdpowiedzUsuńhahaha :D w takim razie niech jak najszybciej ściągają :D
UsuńFajne te pierniczki :) Ja nawet w tym roku kupiłam foremki, ale czy coś upiekę to nie wiem. Nie cierpię pieczenia :(
OdpowiedzUsuńno jak kupiłaś foremki to musisz je upiec. :D
UsuńZa piernikami nie przepadam, ale Twoje bym jadła, jadła i jadła :D <3
OdpowiedzUsuńWidzę, że od jakiegoś czasu odkrywasz w sobie pokłady kucharskiego talentu :D :3
Hahah mam nadzieję, że moja wena kucharska tak szybko nie minie. Wiesz że mam słomiany zapał :P
UsuńZa piernikami nie przepadam, więc pewnie sama bym ich nie zrobiła, ale znając życie jakby ktoś mi podstawił pod nos talerz pełen pierniczków to bym się wzięła za jedzenie :D
OdpowiedzUsuńJak nie przepadasz za piernikami to na pewno te by ci posmakowały. Smakują wszystkim którzy nie lubią pierników :D Warto zaryzykować.
Usuń